Nemrégiben a francia környezetvédelmi miniszter a Nutella-fogyasztás ellen kampányolt, mert szerinte a termék előállítása nagyban hozzájárul az óriási mértékű erdőirtáshoz. Ahhoz, hogy a folyamat megforduljon, kevesebb pálmaolajból készült ételt kellene elfogyasztanunk. Valóban ez a megoldás vagy van más is?
A pálmaolajat az élelmiszeripar növekvő szükséglete miatt egyre nagyobb területen szükséges termelni, ami egyet jelent azzal, hogy a pálmaolaj előállításának egyre több erdő esik áldozatául. Az erdők irtása pedig állatfajok élőhelyének csökkenéséhez, majd azok kihalásához vezet. Emellett nem elhanyagolható az erdőirtás hatása a globális felmelegedésre sem.
A francia környezetvédelmi miniszter, Ségolène Royal éppen a folyamat megállítására szerette volna felhívni a figyelmet, amikor arra szólította fel a Nutellát gyártó Ferrero vállalatot, hogy a mogyorókrémet ne pálmaolajból, hanem más alapanyagból készítse. Az olaszok igen felháborodtak a felszólításon, a Ferrero közleményt adott ki, végül a francia miniszter elnézést kért kijelentése miatt.
Hatalmas károk az erdőirtás miatt
A pálmaolaj vagy más néven pálmazsír az olajpálma terméséből sajtolt növényi zsíradék. Az olajpálma-ültetvények létesítése miatt naponta 20 hektárnyi esőerdő tűnik el a Földről, muttaták ki a kutatók. A pálmaolaj felhasználása igen sokrétű, az élelmiszeripar egyik legfőbb alapanyaga, de készülnek belőle kozmetikumok, mosószerek, illetve bioüzemanyagok. Népszerűsége annak köszönhető, hogy jobb az összetétele és felhasználhatósága, mint a naprafordó, repce- vagy szójaolajnak.
Az erdőirtás legnagyobb vesztese az élővilág változatossága, és veszélyezteti a Brazília őserdeiben élő indiánokat is. Az erdőirtás következményei hosszú távon beláthatatlanok és súlyosak, hiszen megbomlik a növényi ökoszisztéma, és pusztulni kezdenek az élőlények. Szakemberek szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy megbomlik a tápláléklánc, átalakul vagy elpusztul a rovarvilág és a baktériumok.
Add Comment