Globális veszélyek Globalizmus

2017 globális kihívásai

global challenges

Milyen irányt vesz a világ 2017-ben? Fokozódik a terrorveszély vagy épp ellenkezőleg? Milyen tendenciák várhatók a globális felmelegedésben? Lesznek-e újabb konfliktusos területek vagy az új év meghozza a békét világszerte?

A világgazdaság sok bizonytalansággal küzdött 2016-ban és ez a bizonytalanság nagy valószínűséggel 2017-ben is folytatódni fog. Elemzők úgy látják, esélyes, hogy a már meglévő konfliktusok élesebbekké válnak, amely válságba sodorhatja a világgazdaságot. Kérdéses az Európai Unió jövője is: Nagy-Britannia kilépésével és a fenyegető migránsválsággal hatalmas kihívások elé néznek Brüsszelben.

Jelenleg úgy tűnik, csak egy a biztos: a változás. Ezek a változások pedig meghatározóak lehetnek a világgazdaság egészére nézve, átalakulóban vannak a nemzetközi kapcsolatok. Az elemzők egy jelentős bizonytalansági tényezőnek tekintik a hamarosan hivatalba lépő amerikai elnököt, Donald Trump személyét, hiszen az amerikai politika alakulása meghatározó a világ egészét tekintve. Annál is inkább mert a hivatalba lépő amerikai elnök nyilatkozatai is a változásokat vetítik előre. Ha hihetünk az eddigi megnyilvánulásoknak, akkor erősödni fog az amerikai protekcionizmus, vagyis a szabadkereskedelmi egyezmények helyett az amerikai érdekek kerülnek előtérbe. Ennek egyik eleme, hogy az amerikai cégeket arra ösztönzik majd, települjenek vissza az Egyesült Államokba és előrevetítettek egy Kínával szembeni kereskedelmi összecsapást is.

Donald Trump – nyilatkozatai alapján – nem hisz a globális klímaváltozásban, ennek következtében a megújuló energiaforrások sem fontosak számára. Célja a szén- és olajipar fellendítése, és bizonytalan, hogy a párizsi klímakonferencián vállalt kötelezettségeiből nem fognak-e kihátrálni az amerikaiak.

Uniós kihívások

Az Európai Unió azon túl, hogy kérdéses az USA-val való kapcsolatainak alakulása számos olyan kihívással szembesült az utóbbi néhány évben, amelyre korábban nem volt példa. Ilyen a menekültkérdés, a Brexit, a görög majd az olasz pénzügyi válság, az ország egyre fokozódó bezárkózása. Több országban is lesznek választások idén, ami teljesen átrendezheti az Unión belüli hatalmi viszonyokat is. Rengeteg tehát a bizonytalanság az Unión belül is, ehhez pedig még hozzáadódik a világ többi részével való kapcsolat és az ott zajló változások is. Kockázati tényezők között említhetjük az orosz külpolitika alakulását, a törökök viszonyát az Unióhoz, a közel-keleti konfliktusok hatásait, a menekültek egyre növekvő nyomását vagy a terrorveszélyt.

Kihívás tehát ez évben is akad bőven, egyre több területen számolhatunk olyan változásokkal, melyek növekvő kockázatot jelenthetnek, mind gazdasági, mind külpolitikai téren.

 

 

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com