Egyéb

A legjobbat a babáknak!

baba

A gyermekvárás a legboldogabb időszak a szülők életében, türelmetlenséggel vegyes izgalom. Általános tény, hogy minden szülő a legjobbat szeretné megadni a gyermekének, ezért – ha tudatosan állunk a kérdéshez – alaposan körbejárjuk a babaápolási termékek palettáját, hogy a születendő gyermek részére a legkímélőbb, legoptimálisabb termékeket válasszuk ki.

Hogyan válasszunk?

A babaápolási termékek sokaságával találjuk magunkat szembe, ha megpróbáljuk feltérképezni ezen termékek piacát, eleinte csak nagyon nehezen tudunk kiigazodni közöttük. Szinte minden anyuka tisztában van vele, hogy a babák bőre még igen érzékeny, rendkívül védendő, hiszen a babánk ezen keresztül érzékeli a külvilágot, ugyanakkor könnyen sebezhető védelmi réteget képez.

Legyünk tisztában vele, hogy nem biztos, hogy az agyonreklámozott termékek a legjobbak, nézzünk körül alaposan a piacon! Azt is jó szem előtt tartani, hogy attól még, hogy valamelyik termékre ráírják, hogy érzékeny bőrre való, nem biztos, hogy a mi babánknak is megfelelő lesz. A kisbabák immunrendszere és hormonjai még kifejlődőben vannak az első hónapokban (sőt években), ezért nem mindegy, milyen kozmetikumokat és milyen mennyiségben alkalmazunk. Ne feledjük! A kevesebb sokszor több! Eleinte elegendő lehet, ha minimálisra szorítjuk az alkalmazott kozmetikumok számát, és csak a legszükségesebbeket használjuk. Tanulmányozzuk alaposan az összetevők listáját, nézzünk utána vannak-e köztük veszélyesnek vagy esetleges rákkeltőnek titulált anyagok! Érdemes lehet szétnézni az online drogériákban és a zöldboltokban is, hiszen ezekkel együtt egy jóval szélesebb termékpalettát láthatunk át, mint ha csupán egy üzletben néznénk szét.

Szerencsére a babatermékeket a leginkább ellenőrzik a hatóságok, és sok termékteszt is készült már a témában, érdemes körülnézni nem csak a hazai, hanem a külföldi fogyasztóvédelmi oldalakon is.

A nagy pelenkakérdés

A használandó kozmetikumokon, babaápolási termékeken túl a leginkább megosztó kérdés a pelenka használata körül szokott felmerülni. Főleg a környezetvédelemmel kapcsolatban teszik fel sokan a kérdést: a hagyományos textilpelenka vagy az eldobható pelenka terheli kevésbé a környezetet? Ezen szempontok mellett a legfontosabb, hogy figyelembe vegyük a baba érdekeit is: vajon jó-e a bőrének, ha nedvesebben tartja a bőrét a textilpelenka vagy jobb, ha száraz a bőre az eldobható pelenkában, ám annak anyagából mindenféle vegyi anyagokkal érintkezhet a bőre? Nem könnyű dilemma. Ezzel kapcsolatban számos további kérdés is felmerül, úgymint a kényelem és a pénztárcánk kérdése. A témát szintén számos forrásból érdemes körbejárni, főleg fogyasztóvédelmi oldalak tájékoztatásaiból vagy olyan oldalakról, könyvekből, amelyek nem elsősorban terméket próbálnak számunkra eladni.

Tény, hogy a baba két-három éves koráig pelenkát visel, egészen addig, amíg szobatiszta nem lesz, egyik legnagyobb gond ezzel kapcsolatban a popsi bőrének kipirosodása, ami a legtöbb gyermeknél rendszeres időközönként visszatérő problémaként merül fel. Ennek megelőzésére szintén számos bőrvédő krémet alkalmazhatunk a baba bőrén, érdemes saját magunknak is többet kipróbálni, míg rátalálunk a legjobban megfelelőre. Fontos, hogy ezek a krémek puhítsák, ápolják a bőrt, és olyan réteget képezzenek, mely nem hagyja a baba bőrét kipirosodni és kisebesedni.

Mit ne?

A kozmetikumok vizsgálatakor részesítsük előnyben azokat, amelyek nem tartalmaznak kőolajszármazékokat, parabéneket, különféle tartósítószereket, mesterséges szín- és illatanyagokat, PEG-származékokat.

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com