Világ körül

A magyar házaspár nászútja, avagy biciklivel a Föld körül…

Biciklivel a világ körül

Néhány nap múlva 1.500 napja lesz, hogy biciklijével útra kelt a világ körül egy magyar házaspár, Zita és Árpi. Útjukról nap mint nap beszámolnak blogjukon és Facebook oldalukon is. Jelenleg Sao Pauloból repülnek vissza Európába, hogy szeptemberre hazaérkezzenek Magyarországra, több mint 4 év után, millió élménnyel a tarsolyukban!

Sokan azt gondolnák a fenti mondatokat elolvasva, hogy biztosan két gazdag fiatalról van szó, ám a házaspár elmondása szerint csupán egy autóra való összeget gyűjtöttek össze, ám nem autót vásároltak, hanem a világ körüli út mellett döntöttek, hiszen „csak egyszer élnek”. Mivel pontos kimutatást vezetnek a kiadásaikról, ezért kimutatták, hogy naponta fejenként csupán 2.735 forintnak megfelelő összegből élnek, vagyis havonta 82 ezer forintot költenek fejenként, mégis sokkal gazdagabbnak és igen szerencsésnek érzik magukat, mintha itthon élnének több százezer forintból. Útjuk során olyan élményekkel gazdagodtak, amelyeket máshogy soha nem tudtak volna átélni!

A felszerelés

A tervben szereplő 40.000 kilométert a Föld körül fekvő- más néven rekumbens kerékpáron teszik meg, hiszen ez a kerékpárfajta sokkal gyorsabb, ám mindezt kevesebb erőkifejtéssel éri el, vagyis egy nap alatt nagyobb távot képesek vele megtenni, mint bármilyen másfajta kerékpárral. (Ez  a kerékpár is megvásárolható a kerékpár webáruházakban.) Mivel gyakorlatilag fekvő pozícióban tekernek, ezért kisebb a légellenállás, így hosszabb ideig tart a lendületük. Az is tény, és hosszú távon nem elhanyagolható szempont, hogy ezek a biciklik sokkal kényelmesebbek, hiszen az egész hát alá van támasztva, így nem fárad el a kéz, a váll és a nyak, így lehetővé válik, hogy egész nap tekerjenek anélkül, hogy nagyon kifáradnának. És nem mellesleg jobb a kilátás, mivel más perspektívából lehet a tájat nézni.

Az út

A mindenképpen nagy kalandnak számító utazás során igen sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodtak a fiatalok, melyekről a 360fokbringa.hu oldalukon vagy Facebook-felületükön számolnak be napról napra.

A fiatalok 2011. június 11-én indultak Budapestről, Magyarországot Szeged felé hagyták el, majd Temesvár, Szófia és Isztambul érintésével léptek ki Európából. Ezt követően hajóra szálltak, és az Égei-tengeren átkelve Ankarában ültek újra kerékpárra, innen Grúzia felé vették az irányt. Onnan Örményország, majd Irán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Tadzsikisztán, Kirgizisztán, Kína. Kína után a Karakoram Highway keresztezésével Pakisztán, majd innen India következett. Ezután Nepál, Katmandu volt a következő állomás. Kalkuttából repülővel utaztak Kummingba, ahonnan Laos, Vietnam, Kambodzsa és Thaiföld következett. Innen Malajzia, Szingapúr és Bali következett, ez utóbbi volt a tervezett nászút színhelye, így itt egy hetet időztek el a fiatalok. A nászút után Ausztrália, Új-Zéland, Dél-, Közép- és Észak-Amerika, majd újra Európa.

Persze ez így meglehetősen szárazon hangzik, az út ennél sokkal izgalmasabb és élményekkel teli. Hogy csak néhányat említsünk az élménybeszámolóból: Zita szülinapját például egy Teherán feletti siklóernyőzéssel ünnepelték, Ausztráliában tanúi lehettek annak, ahogy egy egész házat költöztetnek, ami ott igen gyakori jelenség. A Banglades-ben látott és tapasztalt szegénység olyan mély nyomokat hagyott bennük, ami után eszükbe sem jutna panaszkodni!

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com