Globalizmus

A multik már a kamrában vannak!

gyümölcslé

Kamráink a saját készítésű lekvárok és szörpök helyett egyre inkább a “vegyi” üzemekben készült ipari termékek váltják fel: ízesített pudingok, tartósítószerrel teletömött lekvárok, ízfokozókat tartalmazó félkészételek, és édesítőszerekkel, színezékekkel, aromákkal dúsított italok. 

A különböző gyümölcslevek és üdítőitalok piaca töretlenül ível felfelé, nem véletlenül. De ugyan miért éri meg ennyire gyümölcslevet árusítani?

Ha megnézzük ezen üdítők csomagolását, nincs könnyű dolgunk, ha azt szeretnénk megállapítani, mit is fogyasztunk tulajdonképpen. A szlogen mindig hangzatos, és azt a látszatot kelti, hogy a kezünkben tartott ital az egyik legegészségesebb üdítő, amelynek fogyasztása már-már kívánatos, ha egészségesek szeretnénk maradni. Vannak persze ilyenek is a piacon, de a legtöbb üdítőital nem ebbe a csoportba tartozik. Az összetétel megvizsgálása sokszor nehézkes: apró betűkkel tüntetik csak fel, hogy miből áll vagy a színes grafikák miatt válik olvashatatlanná.

Ha a nagybetűk mellett gondot fordítunk a kisbetűk elolvasására (vagyis vesszük a fáradságot, nagyítót), akkor láthatjuk, hogy korántsem a legegészségesebb italokkal van dolgunk, még akkor sem, ha nagybetűkkel feltüntetik, hogy “ellenőrzött minőség”, “tartósítószert nem tartalmaz”, stb. Azt bizonyára mindenki tudja, hogy az összetevők sorrendjét mindig abban a sorrendben kell feltüntetni, amelyből legtöbbet tartalmaz, majd haladva a kevesebbet tartalmazó összetevő felé.

A legtöbbször a csomagoláson csak E-számokkal tüntetik fel az összetevőket, még nehezebbé téve ezzel a háziasszonyok dolgát. Az E-számok listája ma már számos honlapon megtalálható, így könnyedén ellenőrizhetjük, mit is tartalmaz az adott ital, a gyümölcslében található-e valóban gyümölcs.

Aromák és színezékek, ízfokozók

Nos, ezek azok a dolgok, amelyeknek egyáltalán semmi keresnivalójuk az élelmiszerekben! Pedig mégis bennük vannak. Az élelmiszereknek ezek adnak ízt, illatot, elnyomják az eredeti “szagokat”, és egységessé teszik az élelmiszert. Ezzel többletfogyasztásra csábítják a fogyasztókat, és teljes mértékben megváltoztathatják idővel az ízlésünket. Ezek a szerek azonban soha nem járnak egyedül: melléjük különböző oldószerek, hordozóanyagok, enzimek társulnak, melyek hatásai szinte ismeretlenek.

Kutatások például bebizonyították, hogy a gyerekek hiperaktivitását fokozhatják a színezékek, sőt ez a betegség jól gyógyítható a színezékek teljes kiiktatásával.

A gyümölcsjoghurtok gyümölcs-tartalma ismét hagy némi kívánnivalót maga után, hiszen például egy 40%-os gyümölcstartalmú joghurt valójában a 8% gyümölcskészítményből 40%, vagyis az mindössze 3,2% gyümölcsöt jelent csupán. Érdemes utánaszámolni!

Házi, házi, házi!

A fentiekben vázoltak miatt érdemes mindent házi, saját készítésű termékekkel helyettesíteni, a legjobb, ha házi gyümölcsből állítjuk elő ezeket. Adalékanyagokként használhatunk teljesen természetes anyagokat: rózsaolajat, narancsolajat, természetes színezőanyagokat (pl. bodza). Tartósítószerek helyett hőkezeléssel tartósítsunk!

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com