Globális veszélyek

A pálmaolaj termesztése nagyfokú erdőirtással jár

olajpálma ültetvény

Nemrégiben a francia környezetvédelmi miniszter a Nutella-fogyasztás ellen kampányolt, mert szerinte a termék előállítása nagyban hozzájárul az óriási mértékű erdőirtáshoz. Ahhoz, hogy a folyamat megforduljon, kevesebb pálmaolajból készült ételt kellene elfogyasztanunk. Valóban ez a megoldás vagy van más is?

A pálmaolajat az élelmiszeripar növekvő szükséglete miatt egyre nagyobb területen szükséges termelni, ami egyet jelent azzal, hogy a pálmaolaj előállításának egyre több erdő esik áldozatául. Az erdők irtása pedig állatfajok élőhelyének csökkenéséhez, majd azok kihalásához vezet. Emellett nem elhanyagolható az erdőirtás hatása a globális felmelegedésre sem.

A francia környezetvédelmi miniszter, Ségolène Royal éppen a folyamat megállítására szerette volna felhívni a figyelmet, amikor arra szólította fel a Nutellát gyártó Ferrero vállalatot, hogy a mogyorókrémet ne pálmaolajból, hanem más alapanyagból készítse. Az olaszok igen felháborodtak a felszólításon, a Ferrero közleményt adott ki, végül a francia miniszter elnézést kért kijelentése miatt.

Hatalmas károk az erdőirtás miatt

A pálmaolaj vagy más néven pálmazsír az olajpálma terméséből sajtolt növényi zsíradék. Az olajpálma-ültetvények létesítése miatt naponta 20 hektárnyi esőerdő tűnik el a Földről, muttaták ki a kutatók. A pálmaolaj felhasználása igen sokrétű, az élelmiszeripar egyik legfőbb alapanyaga, de készülnek belőle kozmetikumok, mosószerek, illetve bioüzemanyagok. Népszerűsége annak köszönhető, hogy jobb az összetétele és felhasználhatósága, mint a naprafordó, repce- vagy szójaolajnak.

Az erdőirtás legnagyobb vesztese az élővilág változatossága, és veszélyezteti a Brazília őserdeiben élő indiánokat is. Az erdőirtás következményei hosszú távon beláthatatlanok és súlyosak, hiszen megbomlik a növényi ökoszisztéma, és pusztulni kezdenek az élőlények. Szakemberek szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy megbomlik a tápláléklánc, átalakul vagy elpusztul a rovarvilág és a baktériumok.

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com