Egyéb

A stroke – agyvérzés – megelőzésének kulcs pontjai

reiki

A stroke, más néven agyvérzés vezető halálok a világon, melynek évi 1,4 millió áldozata van. A stroke állapot akkor jön létre, amikor az agyat ellátó ér valamilyen ok miatt elzárul és csak az esetek 20-ban okozza a vérzéses állapot. Az agyvérzéssel azért fontos foglalkozni, mert 700 km idegpálya és két millió idegsejt roncsolódik minden órában a szélütéskor. A jó hír, hogy bár számos kiváltó faktora van ennek a tünetegyüttesnek, az sikeresen megelőzhető, csökkenthető a kockázat.

Az agyvérzés megelőzésében kulcsszerepe van az életmódváltásnak, hogy csökkentsük a rizikó faktorokat. A rendszeres napi mozgás hiánya, az érelmeszesedés, a diabétesz, a magas vérnyomás és a vér magas zsírszintje jelentős kockázati tényező, melyet nem érdemes elbagatelizálni és érdemes komolyan venni az életben jelen lévő kiváltó faktorokat.

A stroke kiváltó okai és megelőzésük

A stressz mint kiváltó ok jelentős tényező és fontos lenne odafigyelni az agyvérzés – stroke – megelőzésében pl. reiki segítségével. Szintén hatásos lehet számos relaxációs technika, jóga, meditáció rendszeres gyakorlása és elengedhetetlen az is, hogy te magad ne generálj érzelmi stresszt az életedben.  Ismerd fel azokat a helyzeteket, melyek feszültséget keltenek. A stressz hatására ugyanis nő a véralvadási hajlam, ami így növeli a stroke kockázatát. Tehát légy tudatos, hogyan élsz!

A stroke megelőzésében szintén sokat beszélnek a magas vérnyomásról, mint kockázati tényezőről. Ez sok esetben életmód tényező, amiért egyszerűen tehetsz rendszeres mozgással, az étkezés átalakításával. Szintén összefüggésben van a fentebb említett stresszel is. A vérnyomás akkor normális, ha az érték 140/90 alatt van. Szintén kockázati tényező lehet a magas sófogyasztás, amit megfontolandó csökkenteni.

Az elhízás számos betegség katalizátor faktora, mely összefüggésben van a cukorbetegséggel, magas vérnyomással, különösen igaz ez a hasi területen bekövetkezett súlytöbbletre. Az elhízás kiküszöbölésében elengedhetetlen a rendszeres mozgás és a bevitt zsírbevitel radikális csökkentése a megszokott életmód megváltoztása. Az elhízás ugyanis közvetetten a stroke kialakulásában is közre játszik.

A dohányzás abbahagyása jelentős életminőség javulásával jár és szintén számos krónikus civilizációs betegség katalizátora. A cigi letétele annak pszichés függősége miatt nem könnyű, ha szükséges érdemes segítséget kérni a leszokás érdekében, hogy megelződ az agyvérzést és más betegségeket.

A mozgásszegény életmód civilizációnk velejárója. A kényelmesebbé váló közlekedés, a sok ülő munka, mozgás tevékenységet nem igénylő szórakozási módok mind hozzájárulnak ehhez. Mindenképpen érdemes legalább heti 2-3x valamilyen mozgást beiktatni, de az is sokat segít ha rendszeresen sétálunk nagyobb távokat, de jó alternatíva a tánc vagy más mozgásformák, amiben örömed leled. Ez nemcsak a stroke és más problémák megelőzésében segít, de hozzájárul az örömhormonok termeléséhez is.

Végül, de nem utolsó sorban: érdemes rendszeres szűrővizsgálatokra elmenni mely visszajelzést ad a rizikófaktorokról, melyeknek a tünetei még nem érvényesülnek. Sokan gondolják, hogy a test mindent elbír, de ez nem igaz. Egészségünkkel törődni kell és hasznos rendszeresen ellenőrizni a vérnyomást, vércukorszintet, BMI-t, koleszterin szintet, kikérni az orvos tanácsát. Nem akkor kell kapkodni miután elszenvedted az első strokeot, hanem akkor amikor még nincsenek tünetek. Megelőzni valamit sokkal egyszerűbb, mint azt gyógyítani, érdemes ennek szellemében élni.

 

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com