Globális felmelegedés

A tavalyi év volt az eddigi legmelegebb, az ausztrálok ennek ellenére sem hisznek a klímaváltozásban…

global warming

MTI/globalprojekt.hu

Nemzetközi kutatás erősítette meg, hogy 2014 volt az eddigi legmelegebb év, és ennek hatásai is érezhetőek voltak: az óceánok felsőbb vízrétegei rekordmelegek voltak, és a tenger szintje is minden eddiginél nagyobb mértékben emelkedett. Ugyanakkor egy világméretű felmérés azt is kimutatta, hogy Ausztráliában él a legtöbb olyan ember, aki nem hisz abban, klímaváltozás megy végbe a Földünkön.

2014-ben a nemzetközi kutatás adatai szerint a fentieken túl az átlagosnál jóval több trópusi ciklon keletkezett és az üvegházhatású gázok kibocsátása is rekord méreteket öltött. Ezek az adatok múlt hét csütörtökön láttak napvilágot, amikor az Amerikai Meteorológiai Társaság közzétette a „Klíma állapota 2014-ben” című jelentését. A jelentés létrejöttében közreműködött az amerikai Országos Oceanográfiai és Légköri Hivatal, valamint 58 ország 413 tudósa.

A módszertant tekintve 4 független adatcsomagot vettek alapul, amelyek kimutatták, hogy a Föld átlaghőmérséklete 0,27-0,29°C-kal haladta meg az 1981-2010-ig terjedő időszak átlagát. A hőmérséklet maximuma több országban is rekordokat döntött, Európában az összes eddig feljegyzettnél melegebb évet diagnosztizáltak, ám Európán kívül további 20 országban is rekordokat döntött a hőmérséklet emelkedése. Európán kívül, Afrikában is melegebb volt tavaly, mint eddig, ám Ausztráliában csupán a harmadik legmelegebb év volt a tavalyi. Egyedül Észak-Amerikában a keleti részen maradt csak el az átlagostól a hőmérséklet.

Az 1981-2010-ig terjedő időszak átlagát a tengerfelszín hőmérséklete is meghaladta, mintegy 0,21-0,27°C-kal, és a magasabb értékek a Csendes-óceán északi térségében jelentkeztek. Ez azt is jelenti, hogy tavaly az Északi-sark környezetében a felmelegedés folytatódott és az északi-sarki jég is hamarabb kezdett olvadni, mint a korábbi időszakban.

Tavaly 91 trópusi ciklont regisztráltak a megfigyelők, az eddigi átlag mindössze 82 volt.

A légkörben található üvegházhatású gázok mértéke (szén-dioxid, metán, dinitrogén-oxid) tovább nőtt.

Egy másik kutatás keretében pedig azt mutatták ki nemzetközi kutatók, hogy az egyes államok népessége mennyire ért egyet azzal, hogy globális felmelegedés megy végbe a Földünkön. A kutatás eredménye szerint az ausztrálok között vannak legtöbben azok (17%), akik nem hisznek a klímaváltozás folyamatában, ezzel szemben a norvégok csupán 15, az új-zélandiak 13 és az amerikaiak 12 százaléka szkeptikus a kérdésben.

A felmérést a Tasmániai Egyetem kutatói végezték, mintegy húszezer embert megkérdezve 14 fejlett országban. A felmérésből az is kiderült, hogy a klímaváltozás miatt a legjobban Kanada, Svájc, Németország és Nagy-Britannia aggódik, ám párhuzamot vontak azzal, hogy a nagy szén-dioxid kibocsátó országok azok, amelyek kevésbé hisznek a globális felmelegedésben. A felmérés rámutatott arra is, hogy a nők sokkal jobban aggódnak a Földet fenyegető globális felmelegedés miatt, mint a férfiak.

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com