Nagyvilág

A világ leggazdagabb asszonya

Christy Walton

A Forbes magazin idén tavasszal is közzétette a világ leggazdagabb embereinek a listáját, amelynek élén még mindig Bill Gates foglal helyet. A leggazdagabb nő pedig Christy Walton, aki a leggazdagabb emberek listáján a nyolcadik helyet foglalja el.

Christy Walton a tavalyi év alapján készült lista szerint 41,7 milliárd dollárral rendelkezik, ami nem csekély összeg, ha azt nézzük, hogy Bill Gates vagyona (aki a világ legvagyonosabbja) 77,8 milliárd dollár.Az asszony vagyona férjétől, John Walton-tól származik, aki a Sam Walton, a Wal-Mart áruházlánc alapítójának a fia. John Walton 2005-ben halt meg, egy repülőgép szerencsétlenségben vesztette életét. Ekkor Christy Walton férje után 15,7 milliárd dollárt örökölt, mely azóta szépen gyarapodott. A vagyon a Wal-Mart áruházlánc működéséből származik, mely több ezer hipermarkettel rendelkezik világszerte. A kereskedelmi áruházlánc üzleteiben összesen kétmillió embert foglalkoztat.

Christy Walton a hatalmas vagyonhoz képest meglehetősen szerényen éli a mindennapjait, nem ő a bulvárlapok állandó főszereplője. Visszavonultan él wyomingi otthonában fiával, Lucas-szal. Éppen ezért magánéletéről sem lehet sokat tudni, a róla szóló hírek általában tetemes adományairól szólnak, nem pedig botrányos életéről. A hölgy ugyanis társelnöke a Gyermekösztöndíj Alapnak, és ez mellett még támogatja a kultúrát is, valamint a biogazdaságokat. Fontosnak tartja a környezet védelmét is és állatvédőként is ismert. A jótékonykodás mellett szereti az állatokat, és akik ismerik egy energikus, nyitott, kedves és segítőkész nőnek ismerik.

A Wyoming-ban található villája sem a hivalkodásról árulkodik: a villa alpesi stílusban épült és festői környezetben, két nemzeti erdővel érintkező birtokon helyezkedik el.

A várt örökségről ugyan rendelkezés még nem történt, valószínűsíthető, hogy Christy halála után fia, Lucas fogja ezt a tetemes vagyont örökölni.

Nemrégiben Bill Gates és Warren Buffet egy érdekes kezdeményezést gondolt ki, és az ötlettel megkeresték Christy Waltont is. Az ötlet pedig nem más volt, mint hogy teljes vagyonuk 99 százalékát a leggazdagabbak ajánlják fel jótékonysági célokra, hiszen a megmaradó 1 százalék sem csekély. Christy Walton visszautasította a kezdeményezéshez való csatlakozást, ennek ellenére nagyon sokat adakozik jótékonysági célra.

Az asszony élete sem olyan könnyű, mint ahogy azt a kevésbé vagyonosok képzelik a gazdagokról: férjét viszonylag korán elvesztette, fia 3 éves korában már rákkal küzdött (amiből szerencsére kigyógyult), ő maga pedig majdnem életét vesztette egy tüdőgyulladás következtében.

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com