Globális felmelegedés

Az emberiség egyetlen esélye, ha a globális felmelegedés 2 fok alatt marad!

Paris climate conference

Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatósági igazgatóságának vezetője szerint a légkör felmelegedése nem haladhatja meg a 2°C –ot, az emberiségnek csak így van esélye életben maradni a század végére. Időközben az ENSZ főtitkára és a francia államfő előrelépéseket tett a párizsi klímakonferencia megrendezéséért.

Kőrösi Csaba szerint, ha 2°C-ot meghaladóan emelkedik Földünk átlaghőmérséklete, akkor az emberiség olyan veszélyzónába kerül, amit „nem szabad felvállalni”. Elmondta azt is, hogy az idén decemberre tervezett párizsi klímakonferencia lenne az eddigi legnagyobb nemzetközi csúcskonferencia, hiszen azon ötvenezer ember vesz majd részt. Ezen egy olyan megállapodást terveznek majd a résztvevők aláírni, melynek értelmében a közös globális cselekvést ötévenként fejlesztik majd tovább a nemzeti vállalások eredőjeként.

A vezető véleménye szerint a fiatalabb generáció figyelmét könnyebb ráirányítani az éghajlatváltozás problémájára, ezt mutatja, hogy a köztársasági elnök klímakezdeményezéséhez a legtöbben a 17-25 éves korosztályból csatlakoztak, bár erre a fesztiválok alkalmával is lehetőségük volt.

A párizsi klímakonferencián létrejövő megállapodás egyébként a Kiotói szerződést fogja felváltani, mely csak a fejlett ipari országokra (közülük sem mindre) tartalmaz klímavédelmi kötelezettséget.

Időközben a francia államfő, Francois Hollande és az ENSZ-főtitkár, Ban Ki Mun üdvözölték a decemberi klímakonferencia érdekében tett lépéseket, de szerintük sok még a teendő addig.

Ban Ki Mun kezdeményezett egy állam- és kormányfői értekezletet szeptember 27-ére, amikor az ENSZ tartja közgyűlését New Yorkban, ennek társelnökei Franciaország és Peru lesznek.

A franciák célja, hogy legyen kellő impulzus a tárgyalások sikeréhez, nehogy úgy járjanak, mint a 2009-es koppenhágai találkozón. Ekkor az állam- és kormányfők csak a találkozó végére érkeztek meg, most viszont már az elejétől ott lesznek a találkozón. A párizsi klímakonferencia november 30. és december 1. között kerül megrendezésre, és célja, hogy a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését 2 Celsius fok alatt tartsák.

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com