Globalizmus

Egy globális sikertörténet: a Critical Mass

Critical Mass

A legelső Critical Mass 1992-ben San Francisco városából indult ki. Ekkor összesen 42 ember csatlakozott a felvonuláshoz. 1993-ban ez a létszám már 500 fő volt. A Critical Mass nevet tulajdonképpen a Ted White dokumentumfilmjéből vették át.

A filmben a Kínai kerékpározás volt a téma. Itt mutatták be, ha van egy kritikus tömeg, akkor szinte minden megoldható és könnyedén tudnak biciklivel is közlekedni az autók között. Ha a kritikus erő egyszerre és együtt mozog, akkor nagyon egyszerűen át tudnak kelni a forgalmon. A Critical Mass egy lázadás és egy ünnep egyszerre. Tulajdonképpen a közlekedés, a környezetvédelem, a materializmus és szabad piac által vezérelt várostervezés felvonulása. A felvonulás a világ bármely pontján képes tömegeket megmozgatni. Összehozza tulajdonképpen az embereket egy ünnep erejéig. A kezdeményezésnek köszönhetően a világon sorra épülnek a kerékpárutak, kerékpársávok és a kerékpártárolók is. Egyre többen használják a biciklit a munkába járáshoz és természetesen a kerékpáros kirándulások a családok között is egyre népszerűbbek.

A Critical Mass története Magyarországon

Magyarországon 2004-re tesszük a mozgalom első lépéseit, hiszen ekkor a biciklis futárok, legtöbb esetben illegális akcióitól volt hangos Budapest. A Városi Biciklizés Barátai havonta szerveztek közös programokat és illegális éjszakai felvonulásokat. A Hajtás Pajtás, a magyar Kerékpáros Klub a szervezésekben 2004-től részt vesz. Plakátokat terveznek, kiviteleznek, kihelyeznek, honlapot szerkesztenek. Évente kétszer rendezvényeken népszerűsítik a biciklizést. Egyre többen csatlakoznak a szervezetekhez és immáron legálisan is szerveznek felvonulásokat. 2005-ben a Föld napján mintegy 10 000 fővel vonultak fel a Critical Mass résztvevői. Erre már a média is felfigyelt. Az autómentes napon a létszám 20 000 főre emelkedett. 2005-ben más szervezetek is kapcsolódtak a biciklisekhez. Zöld Fiatalok, Bringaút Egyesület tagjai. A Critical Mass sikere hozzájárult a hazai kerékpározás népszerűsítéséhez is.

A Critical Mass kezdeményezésnek köszönhetően 2005-re a rendszeresen kerékpározók számla duplájára nőtt. 2005-től már több nagyváros is lehetőséget biztosít az ilyen típusú felvonulásokra. Szeged, Pécs és Sopron is csatlakozott a kezdeményezéshez. 2006-os Föld Napon 32 000 fő csatlakozott a rendezvényhez. Még a Köztársasági Elnök és a Közlekedési Miniszter is tekerte a bringát ezen a napon, valamint a Green Peace tagjai. 2006-ban a rendezvény a politikai tömegrendezvények miatt elmaradt. 2007-ben már 50 000 biciklis felvonuló volt és még több város csatlakozott a rendezvényhez. 2008-ra a résztvevők száma még drasztikusabban emelkedett, már 80 000 felvonulóval indultak el. Ez az év különleges volt, hiszen Európában még egyszerre ennyi fő soha nem kerékpározott.

2016-ban már a Rehab Critical Mass is megszervezésre került, ahol a fogyatékossággal élők vonultak fel és a velük szimpatizáló ismerősök és barátok is. A Civil Díj 2016 Gálán díjat is nyertek, a legjobb civil akcióként. A jó példák és az előremutató programok minden évben díjazásra kerülnek ezen a gálán.

A Critical Mass célja:

– a kerékpár népszerűsítése, mint közlekedési eszköz

– a városok levegőjének jobbítása, a gépkocsik kiszorítása

– kerékpárutak és tárolók fejlesztése és építése

– kerékpáros kultúra népszerűsítése, terjesztése, megismertetése

– napi munkába járáshoz a kerékpározás népszerűsítése

– az azonos téma iránt érdeklődők összehozása,

– a természetvédelem

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com