Globális veszélyek

Energiamegtakarítási programok a Föld körül

global warming

A Világbank 50 fejlődő országra kiterjedő programot indított az energiahatékonyság előmozdítása érdekében. Energiamegtakarítási programok a világ minden táján.

A Világbank egy 50 országra kiterjedő programot indított, amelynek célja, hogy csökkentés az energiafelhasználást a fejlődő országokban.

A probléma tipikus. A népességszám növekedése miatt, nagy a nyomás új lakásépítési programokra. Mivel sok lakásra van szükség, ezek gyakran nagy energiafelhasználásúak lesznek, mivel a fő cél a lakásépítés, nem pedig az energiamegtakarítás. Ennek azonban hosszú távon komoly következményei lesznek, ami a megugró energiafelhasználásban jelentkezik majd.

McKinsey Global Institute jelentése szerint kis odafigyeléssel a fejlődő országok felére csökkenthetnék energiafogyasztásuk növekedését az elkövetkező 12 évben. Erre azért is lenne szükség, mert az energia előállítása nem kis feladat a fejlődő országok számára.

Nem kell nagy dolgokra gondolni. AZ IEA felmérése szerint még ma is 2,5 milliárd ember főz biomasszával. Ezekben az államokban a háztartási energiafelhasználás 90%-át ez a biomassza égetés teszi ki. A főzési technikák fejlesztésével, hosszabb távon modernebb főző berendezésekkel, komoly energia-megtakarítás lenne elérhető, nem is beszélve az egészségügyi és környezeti előnyökkel.

Teljesen más jellegű probléma a trópusi országokban a légkondícionáló berendezések terjedése. 1990-ben Kínában a városi környezetben a légkondícionálók aránya 1% alatt volt. Ma ez a szám 62%. Ez a fajta növekedés a többi fejlődő országra is jellemző. Egyetlen példa, hogy Szíriában 23%-os a lakások légkondícionálóval való felszereltsége.

Sok országban a légkondícionálók azonban kiválthatóak lenne megfelelő árnyékolástechnikával, redőnyökkel, spalettákkal. Ez a fajta árnyékolás igen nagy tradícióra nyúlik vissza, tehát lehetne rá építeni.

Igaz ez egyébként Magyarországra is. Míg korábban az energiafelhasználás a téli időszakban tetőzött, ma már a légkondícionálók elterjedése miatt a hőségidőszakban van a tetőzés, holott megfelelő árnyékolással, modern, automata redőnyökkel a mi éghajlatunk mellett ez még kezelhető lenne.

árnyékolás redőnnyel

Használjunk redőnyt légkondícionáló helyett! – kép forrása: http://redony-szunyoghalo.com/muanyag-redony/

A nemzetközi szervezetek körében komoly szándék van arra, hogy az új fejlődő országok gazdasága ne a klasszikus iparosítást kövesse, hanem egy lépést átugorva megújuló alapokra épüljön ki. Erre vannak is szép példák, például Kína szélenergia kapacitása, de inkább az jellemző, hogy a két szektor párhuzamosan él.

Érdekes, hogy a megújuló high-tech szektor, egyszerre van jelen a legolcsóbb megújuló energiás módszerekkel. Indiában például igen nagy népszerűségre tett szert a napenergiát hasznosító főzőkészlet is.

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com