Nagyvilág Világ körül

Földünk légifotósa: Yann Arthus-Bertrand

yann Arthus-Bertrand

Yann Arthus-Bertrand nem egyszerű légifotós vagy természetfotós, sokkal több annál. Fényképeivel és filmjeivel évtizedek óta igyekszik felhívni az emberek figyelmét azokra a globális természeti folyamatokra, amelyeket az emberi tevékenység okozott, és ha nem figyelünk oda rájuk, akkor hamarosan visszafordíthatatlanná válnak.

Képei bejárták a világot, amelyeket helikopterről készített a világ fölötti utazása közben. „A Föld maga a művészet, a fotós csak a szemtanú.”- vallja. Képeivel célja, hogy a természet folyamatos változására és az emberi tevékenység Földünkre gyakorolt hatásaira ráirányítsa mindannyiunk figyelmét. Képei igen magas minőségben, óriási színérzékenységgel készülnek, még azok figyelmét is önmagukra irányítják, akik más esetben elsiklanának fölöttük. Képeivel és filmjeivel arra is igyekszik ráirányítani figyelmünket, hogyan tudunk úgy élni, hogy bolygónk természeti állapota hosszú távon is fenntartható maradjon. Gondolatokat ébreszt bennünk, és nem csak a negatív, hanem a pozitív példákat is igyekszik bemutatni. Vallja: nem csupán a kormányzati és politikai döntéshozók, hanem az egyes ember is sokat tehet bolygónk természeti állapotáért, és felelősségünk is, hogy tegyünk érte! Filmjeiben éppen ezért olyan embereket is bemutat, akik egyedül vagy kisebb csoportokban harcolnak egy-egy természetkárosítás, ipari méretű természetrombolás megszüntetéséért.

Yann Arthus-Bertrand 1946. március 13-án látta meg a napvilágot, családja ékszerészüzletet tartott fenn. 1967-ben, húsz évesen kezdett el dolgozni, Cháteau sur Allier-ben, a Cháteau de Saint Augustin Nemzeti Parkban természetvédelmi őrként. 30 éves korában, 10 évvel később, feleségével Kenyába költöztek, hogy az oroszlánok életét tanulmányozza, első könyvét is az oroszlánokról jelenteti meg 1981-ben. Kenyában fordult az érdeklődése a légifotózás felé.

Franciaországba visszatérvén egyik barátja kezdeményezésére lefotózta Párizst a levegőből, majd fotóriporterként kezdett dolgozni. Figyelme azonban mindinkább a légifotózás felé irányult, ezért 1991-ben létrehozta cégét, az Altitude-öt, mely légifotózásra szakosodott.

1994-ben kezdte el végigfotózni a Földet, hogy annak pillanatnyi állapotát dokumentálja az utókornak. A végeredmény a Földünk a magasból című fotósorozat lett, melyet 24 nyelvre fordítottak le, és nagy népszerűségnek örvendett világszerte. A képanyagot kiállítás formájában a világ minden részére eljuttatták, és az ingyenes megtekintési lehetőségnek köszönhetően több száz millió emberhez eljuthatott. A Földünk a magasból című képsorozatból azután filmsorozat is készült, melyet az UNESCO is támogatott.

2005-ben közreműködésével megalapították a GoodPlanet nevű non-profit szervezetet, mely a kibocsátott szén-dioxid kompenzálására keresett megoldásokat. Így támogatnak olyan kezdeményezéseket, mint a komposzt alapú biogázüzemet, faültetvényeket, szélturbinákat.

Egy újabb projekt – A hatmilliárd másik

2009-ben jött Yann ötlete, hogy a Föld után az emberekről is készítenie kellene egy fotósorozatot, amelyből végül videósorozat lett, amelyen emberek nyilatkoznak fontos kérdésekről, úgy mint élet és halál, szeretet és gyűlölet, boldogság, nélkülözés, stb.

Otthon

2007-ben kezdték el forgatni a HOME címen futó filmet, amelyet 2009-ben mutattak be világszerte, sok helyen ingyenes vetítést biztosítva. A film a világ minden részén nagy hatást váltott ki, előtérbe kerültek a környezetvédelmi problémák és megoldási lehetőségeik.

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com