Globális veszélyek

Globális probléma: vízhiány…

water

Jelenleg az egyik legnagyobb globális környezeti problémát az édesvíz egyre csökkenő készlete, a vízhiány jellemzi. Ennek következményei beláthatatlanok. A jövő háborúi az édesvízért folynak majd?

Globális helyzet

Az édesvíz hiánya egyre nagyobb méreteket ölt a Földön, amit Európában ugyan még nem érzünk, de a világ más, fejletlenebb részein az egészséges, tiszta ivóvízhez jutás már most is gondot jelent. A készletek kifogyóban, a társadalmakban pedig évről-évre egyre nagyobb feszültségeket fog okozni a vízhiány, ami akár háborúskodásba is torkollhat.

Ha a Földünkre nézünk, akkor láthatjuk, hogy annak több mint kétharmadát víz borítja, csakhogy ennek túlnyomó része sós víz. Az összes vízkészlet csupán 3%-a az édesvíz, ennek nagy része viszont a sarki jéghegyekben tárolódik.

Jelenleg még az egyik legnagyobb problémát nem is a vízhiány jelenti, hanem az, hogy sok helyen minőségi problémák vannak az ivóvízzel. A mennyiségi probléma is jelen van ugyanakkor, hiszen a népesség egyre nő, a vízkészlet pedig fogyóban, kérdés, hogy mennyire lesz képes a vízkészlet kielégíteni a növekvő számú népességet. Ha a fejlett országokban nem változtatunk a pazarló vízfelhasználásunkon, akkor nagyon nagy bajok elé nézünk, hiszen víz nélkül élet sincs.

Egyes vizsgálatok szerint a gondot tovább növelheti, hogy a következő évtizedekben megnő a vízigény, és emiatt már 2040-ben nagy problémák jelentkezhetnek több mint 30 országban. A leginkább kitett országok ebből a szempontból közel-keletiek, vízigényüket a tengervíz lepárlásából vagy a felszíni vízforrásokból tudják csak majd kielégíteni. Ezek az országok látják a rájuk váró problémákat, és némelyek emiatt intézkedéseket is bevezetnek, például Szaúd-Arábia már az élelmiszer-termelését is korlátozta, hogy ezzel is spóroljon a vízen.

Amit mi tehetünk a vízhiány csökkenéséért

Természetesen egyéni szinten nem állíthatjuk meg a fokozódó vízhiányt, ezért elsősorban a világ vezetői tehetnének hatékony lépéseket. Mégis, fontos, hogy egyénileg is törekedjünk arra, hogy a pazarló vízfelhasználásunkat megszüntessük, hiszen sok kis lépésből is összeadódhat nagy mennyiségű vízspórolás.

Gondoljunk csak bele: egy-egy csöpögő csap naponta akár két liter vizet is szennyvízzé tehet, ami 80-90 liter egy hónapban, és 1.000 liter egy évben! Minél hamarabb javítsuk, javítassuk meg tehát a csöpögő vízcsapokat, víztartályokat! A WC-tartály ennél jóval nagyobb mennyiséget is képes pazarlóan leengedni, ne halogassuk a vízszerelést. Ha egyedül nem boldogulunk, inkább hívjunk vízszereléssel foglalkozó szakembert, hiszen az ő munkadíja jóval kevesebbe kerül, mint egy éveken át csöpögő csap!

Fürdés helyett zuhanyozzunk, de ezt sem mindegy, hogyan tesszük. Ha a zuhanyzás teljes ideje alatt folyatjuk a vizet, akkor jóval többet elhasználhatunk, mint egy-egy fürdéssel. A helyes mód, ha először bevizezzük magunkat, majd elzárjuk a csapokat, beszappanozzuk magunkat, és végül leöblítjük a habot.

Ha megoldható, használjuk újra a szürkevizet! A szürkevíz a fürdővíz vagy a mosógépből kifolyó víz, még tökéletes például WC-öblítésre…

 

 

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com