Globalizmus

Globális trendek a lakberendezésben 2016-ban

global home decor

A hazai lakberendezés már régóta követi a globális trendeket, nincs ez máshogyan idén sem. A hazai lakberendezésben idén is beszivárognak azok a színek és stílusok, amelyek nyugaton hódítanak.

Divatszínek és lakásbelső

Minden évben meghatározásra kerülnek a lakberendezésben alkalmazandó divatszínek, idén a választás a rózsakvarcra és a serenity kékre esett. Mindkettő pasztellszín, elsőre talán furcsának tűnhet a rózsakvarc alkalmazása a lakásainkban, de ha megnézünk néhány képet, ahol ezt a színt alkalmazták, akkor gyorsan megbarátkozunk vele, és alig várjuk, hogy ilyen színűre fessük egy-egy szobánk falát vagy rózsakvarc színűre cserékjük a függönyt a nappaliban!

Természetesen nem csak ezt a két színt kombinálhatjuk a lakberendezésben, szintén egyre divatosabbak a pasztellszínek közül a földszínek, mint a zöld és a barna, melyek sajátosan egyedi megjelenést kölcsönöznek a falaknak vagy épp a bútorainknak. A falfestésben egyre divatosabbak azok az egyedi falfelületek, melyek geometriai mintázatokat jelenítenek meg, például három háromszögre osztott falfelület különböző színekben. Ezeknél a megoldásoknál valóban csak a képzeletünk szabhat határt az elképzeléseinknek, minél merészebbet gondolunk, annál egyedibb lakásbelsőt érhetünk el.

Idén még mindig divat az a fiatalos megoldás, amikor egy szoba négy falából az egyiket más színűre festünk vagy tapétázunk, ezzel kiemelve azt és az ott lévő bútorokat. Ezt a megoldást alkalmazhatjuk bármelyik szobában, nappaliban, de ma már nem ritka, hogy a konyhában is alkalmazásra kerül.

Egy másik újítás, ami a falakat érinti, hogy ma már nem ragaszkodnak a lakberendezők a sima falfelületekhez, hanem különböző durvább hatások érhetők el a legújabb falfestékek alkalmazásával, például téglahatású vagy betonhatású fal, ám nem csak színeiben, hanem a felület tapintásában is.

Összhang helyett kontraszt

A globális lakberendezésben alkalmazott merészség egyre inkább beszivárog a hazai lakberendezésbe is. Ma már nem azt keresik a lakberendezők, hogy milyen színek harmonizálnak egymással, hanem inkább előtérbe kerülnek az egymással kontrasztos színek. Emellett a pasztellszínek helyett egyre közkedveltebb a merész, rikító színek használata éppúgy a falak színeiben, mint a bútorszínekben. Egy bútornak sem kell ma már a barna vagy a fehér valamilyen árnyalatában tetszelegnie, nyugodtan lehet fekete, citromsárga vagy épp piros, ha az összeállítás kontrasztossága ezt kívánja meg. Bútor webáruházakban érdemes körülnézni, hogy megtaláljuk azokat az egyedi bútorokat, amelyek mind stílusukban, mind színeikben mennek a kigondolt lakásbelső egy-egy helyiségéhez.

Ha bútorokat választunk, akkor törekedjünk olyanokat kiválasztani, amelyek gyakorlatilag örök darabok, és jól kombinálhatók akár más bútorokkal, akár a falak különböző színeivel. Válasszunk kisebb, szellősebb darabokat, nyitott polcokat, melyek lendületessé, szellőssé teszik az összképet, és nem nyomják agyon a hangulatot, mint a nagy, súlyos bútorok némelyike.

 

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com