Hírek

Globális vakcinahiány: az ÁNTSZ átütemezi az oltások rendjét

vaccination

MTI/globalprojekt.hu

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat pénteken jelentette be, hogy globális vakcinahiány miatt kénytelen átütemezni a BCG-oltások beadásának rendjét.

A bejelentés lényegében annyit jelent, hogy a BCG-oltásokat, amelyeket a csecsemők a születésüktől számított 4 héten belül kapnak meg, most akkor fogják megkapni, amikor az majd a rendelkezésre áll. Lényeges tudnivaló, hogy a gyermekek egy éves koráig hatékonyan lehet beadni a tuberkulózis elleni védőoltást, a jelenleg még készleten lévő vakcinákkal pedig a különösen veszélyeztetett gyermekeket fogják beoltani.A hiány oka abban áll, hogy Magyarország egy dán céggel áll szerződéses kapcsolatban, ami egy közbeszerzési eljárás eredménye, ám ez a dán cég idén még egyáltalán nem szállított az ország számára vakcinát. Eddig a raktáron lévő készletek miatt nem okozott fennakadást az oltások rendjében a dán cég mulasztása, ám mivel a készletek most már fogyóban vannak, ezért vezették be a mostani korlátozást.

A legveszélyeztetettebb gyermekek kiszűrése az ÁNTSZ és az Országos Korány TBC és Pulmonológiai Intézet együttműködésében valósul meg, az Intézet segítségével szűrik ki azokat a gyermekeket, akik a legjobban ki vannak téve a tuberkulózis fertőzésének.

Időközben az ÁNTSZ igyekszik más forrásokból, más gyártóktól beszerezni a hiányzó vakcinákat.

A Korányi Intézet egyébként célul tűzte ki, hogy a tuberkulózist teljesen felszámolja Magyarországon, vagyis 2035-re a teljes népesség körében csak 2-3 megbetegedést „szeretnének látni”, ami azért is lenne nagy eredmény, hiszen ötven évvel ezelőtt a tbc-t még „magyar betegségként” emlegették világszerte, tavaly azonban már csak 900 beteget tartottak nyilván, évente pedig csupán 5-10 gyermek megfertőződésével kell számolniuk, köszönhetően a BCG oltásnak.

A globális vakcinahiány okaként az intézet munkatársa azt jelölte meg, hogy a vakcina iránt világszerte megnövekedett a kereslet, hiszen a fejlődő országokban is egyre nagyobb számban alkalmazzák a BCG oltásokat, a fertőzés visszaszorítása érdekében.

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com