Globalizmus

Hanyatlóban a gyorséttermi hálózatok, egyre népszerűbb az tudatos táplálkozás

gyorséttermek

Hazánkban, de az egész világon az utóbbi évtizedekben nagyon gyorsan elterjedtek a gyors éttermek. Mivel a gyorséttermet viszonylag kis tőkével el lehet indítani, így főként nagyvárosokra jellemző az elterjedése. Ezek az éttermek általában önkiszolgálással működnek, így a személyzetet meg lehet spórolni. A gyorséttermekben vagy ahogyan gyakran emlegetik „gyorskiszolgáló étteremben” , akár egy-két perc alatt is elkészülhet az étel, nem kell sokáig várakozni. Azonban ezekben az éttermekben az étel gyorsfagyasztott termékekből, vagy félkészre előállított, tehát nem friss alapanyagból készülnek. Lehet, hogy időt, vagy akár még pénzt is meg lehet spórolni ezeknek az ételeknek a fogyasztásakor, de aki egészségesen akar étkezni, az elkerüli ezeket az étkezési helyeket és törekszik a friss alapanyagokból készült ennivaló fogyasztására.

Ma már nagyon sok lehetőség közül lehet választani és kizárhatjuk a gyorséttermi étkezést, hiszen napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a termelői piacok, ahol közvetlenül a termelőtől szerezhetjük be az árut. A termelői piacon kialakul a személyes ismeretség az áru előállítójával, aki akár még szakmai tanácsokkal is segítheti a termék felhasználásának módját. Ha ismerőstől vásárolunk, nagyobb a bizalom.

A termelői piacokon minden alkalommal friss az áru, akár zöldségről, akár tőkehúsról vagy más egyébről legyen szó. Előnye ezeknek az ételeknek, hogy szigorú ellenőrzés alatt állnak, nem lehet a piacon megjelenni olyan anyaggal, amelyet piacra kerülés előtt hatóságilag nem vizsgáltatnak meg. Ugyanis az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás alapfeltétele a friss zöldségféle és a kiváló alapanyagból készült étel.

Ha egészségesen táplálkozunk, nagyon sok féle betegségtől óvhatjuk meg magunkat, családunkat. Amikor saját magunknak készítünk ételt, tudunk figyelni a higiéniára, figyelembe tudjuk venni az idényjellegű zöldségeket, gyümölcsöket, melyekből otthon is gyorsan előállíthatók saláták, gyümölcstálak, melyek sokkal változatosabbak lehetnek egy-egy gyorsétteremben elkészült sablonos, saját magunk által felszolgált ételnél.

Az interneten ma már nagyon sok receptoldal található, ahol akár a kezdők is találnak könnyen elkészíthető ételek. Talán éppen ezért fordulnak ma már el az emberek egyre többen ettől az étkezési formától, annak ellenére, hogy az irodaházi gyorséttermek száma az utóbbi tíz évben megnövekedett. Hála ma már a tudatos vásárló és felhasználó felismerte a termelői piacok előnyeit, ezzel is segítve a hazai termelők mindennapos boldogulását

. Ma Magyarországon számos civil szervezet emeli fel a szavát a gyorséttermek ellen, köztük környezedéfő szervezetek (pl:MTVSZ), vagy fogyasztóvédő szervezetek (Tudatos Vásárlók).

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com