Egyéb

Hasznos tanácsok a konyha és az étkező megvilágításához

kitchen lamps

Ha új lakásba költözünk, vagy a meglévő esik át egy nagyobb felújításon, akkor a tervezési fázisban mindenképpen térjünk ki a konyha és az étkező megvilágítására, hiszen minimális beruházással igen praktikussá tehetjük e helyiségek fényeit, míg ellenkező esetben sok bosszúságot okozhatunk magunknak később.

A nagyobb felújítások alkalmával először is érdemes szakemberrel megvizsgáltatni az elektromos hálózatok műszaki állapotát, hiszen ha már úgyis bontunk, akkor egy füst alatt a hálózat cseréjét is elvégezhetjük. Természetesen erre elsősorban akkor van szükség, ha a ház régen épült és a hálózati vezetékek felújítására korábban még nem került sor.

Az egységes megjelenés nagyon sokat jelent egy-egy helyiség összképén, ezért törekedjünk arra, hogy egy-egy helyiségen belül egységes konnektorok és villanykapcsolók kerüljenek beszerelésre, hiszen nincs annál lehangolóbb látvány, mikor minden kapcsoló és konnektor más-más megjelenésű.

Tippek az étkező világításához

Az étkező az a hely, ahol a családi étkezések és beszélgetések, valamint a nagyobb összejövetelek zajlanak. Itt helyi világításra nem igazán van szükség, elegendő egy központi megvilágítás az étkezőasztal fölé, mely az egész teret elegendő fénnyel látja el. A függesztéket mindig úgy helyezzük el, hogy ne lógjon le túlságosan, ne zavarja a beszélgetést. Tervezzük meg alaposan a pontos helyét az étkezőasztalnak, hiszen később a függeszték kötöttsége miatt nem változtathatunk rajta!

Ha egyterű nappali-étkezőnk van a lakásban, akkor a megvilágítás elrendezése arra is alkalmas, hogy az eltérő funkciójú tereket elszeparálja egymástól. Ilyenkor is törekedjünk azonban egyfajta egységességre, például egy lámpacsaládból választva lámpatesteket.

kitchen

A konyhai megvilágítás kényes pontjai

A konyha elsősorban a nők munkaterülete, itt tehát a munkavégzés kellő megvilágítását kell biztosítanunk, elsősorban helyi megvilágításokkal. Nagyon fontos a munkapult helyi megvilágítása a konyhaszekrény felső részének aljába rejtett világítással vagy LED-szalagokkal, de ezt a megvilágítást biztosíthatják spot-lámpák is, a konyhabútor felülvilágítójába illesztve.

A mosogató szintén az a terület, ahová szükséges a helyi megvilágítás, hiszen ez általában a fal mellett helyezkedik el, ezért mosogatás közben háttal állunk a központi fénynek, ezért pontosan beárnyékolunk magunknak.

Törekedjünk rá, hogy mind a konyhai központi, mind a helyi megvilágítások meleg fényűek legyenek, és semmiképpen se keverjük a hideg és a meleg fényű izzókat egy helyiségen belül. A konyhai meghittséget főleg a meleg fénnyel tudjuk biztosítani.

A konyhai helyi világítás tárháza kimeríthetetlen: léteznek a konyhabútor aljába szerelt lámpák, mellyel kiemelhetjük a szép padlóburkolatot, vagy a szép étkészleteink kiemelésére szerelhetünk fényforrást a tálalószekrényekbe. Érdemes lehet megvizsgálni a hangulatvilágítások elhelyezésének lehetőségeit is, hiszen ezzel tovább növelhető a konyha és az étkező otthonossága, barátságossága és melegsége is.

Az étkezés az egyik legfontosabb része az életünknek, nem mindegy, hogy milyen körülmények között fogyasztjuk el az életet adó táplálékot. Ha mindezt nyugodt, barátságos, kellően megvilágított környezetben tesszük, akkor mi magunk is sokkal kiegyensúlyozottabbak és egészségesebbek leszünk.

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com