Hírek

Hétfőtől Párizsi Klímakonferencia!

Párizsi klímakonferencia
Párizsi klímakonferencia

Franciaország fokozott ellenőrzést vezetett be az ENSZ párizsi klímakonferenciájának idejére a fokozott terrorveszély miatt. A klímacsúcs november 30-án, hétfőn indul, és december 11-én ér majd véget. Néhány kutatási tanulmány már most napvilágot látott.

Kevesebb szén-dioxidot bocsátunk ki!

Globálisan megállt a szén-dioxid kibocsátás, miután 10 éve folyamatos volt a növekedés, derül ki a holland környezetvédelmi ügynökség egy most kiadott jelentéséből. Az ügynökség megállapítása szerint tavaly csak minimálisan, mintegy 0,5 százalékkal nőtt a szén-dioxid kibocsátás a Földön.

Ez az adat 2013-ban még 1,5%, és az előző évtized ugyanezen adata 4%-ot tett ki világszerte. Érdekes tény, hogy a kibocsátás lassulása annak ellenére következett be, hogy a világgazdaság továbbra is növekedésben van, ennek mértéke mintegy 3%.

Az ügynökség szakértői a szén-dioxid kibocsátás csökkentésének okára azt a magyarázatot találták, mely szerint Kínában csupán kis mértékben nőtt a szénfelhasználás, így a kibocsátás is kevesebb volt. Az USA-ban a kínaihoz hasonló emissziós értékeket regisztráltak, Indiában azonban jelentősen nőtt a szén-dioxid kibocsátása. A csökkenéshez hozzájárult az, hogy az Európai Unió területén 5,4%-kal csökkent a kibocsátás.

Az ügynökség jelentésében kitért arra is, hogy szerintük a tendencia tartós lesz, és az elkövetkező években nem várható a szén-dioxid kibocsátás növekedése globális szinten.

Klímaváltozás csökkentése vegetáriánus étrenddel?

Egy, a napokban megjelent tanulmány szerint a klímaváltozás megfékezésének egy jelentős módja lehetne, ha sikerülne visszaszorítani az emberiség húsfogyasztását.

A tanulmány mögött egy vizsgálat húzódik meg, amely azt vizsgálta nemzetközi szinten, hogy az emberek mutatnak-e arra hajlandóságot, hogy kevesebb húst fogyasszanak, ha ezzel meg tudják fékezni a klímaváltozást.

A Glasgow-i Egyetem kutatói interjús vizsgálatokat végeztek, melynek eredménye szerint, az emberek akár radikálisan is csökkentenék a húsfogyasztásukat, ha a kormányaik egyértelmű útmutatással szolgálnának számukra e tekintetben. Az interjúkat Kínában, az USA-ban, Brazíliában és Nagy-Britanniában végezték.

A tanulmány szerint a húsfogyasztás drasztikus csökkentése lehet a kulcsa annak, hogy az átlaghőmérséklet emelkedése 2 C fok alatt maradjon a század végéig (a párizsi klímakonferencia ezt a célt szeretné elérni). Szerintük az élő haszonállatok (sertés, szarvasmarha, baromfi) sokkal inkább hozzájárul az üvegházhatású gázok termeléséhez, mint a közlekedés. Mivel a hús iránti kereslet egyre nő, ezért a kibocsátás növekedése várható, így a kutatók szerint, ez egyenesen a pusztító éghajlatváltozáshoz vezet majd.

A hús nélküli étrendre való átállás teljes életmódváltást igényel az emberek részéről, ám a tanulmány egyik készítője szerint a kormányok félnek az ilyen jellegű kérdésekbe beleavatkozni.

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com