Globális veszélyek

Koronavírus söpör végig a világon

20200305koronavirus-szalloda1

Egy járvány, ami sem az emberi szervezetet, sem a világgazdaságot nem kíméli.

Január első heteiben ütötte fel fejét a felső légúti megbetegedéseket és tüdőgyulladást okozó koronavírus. Az eddig ismeretlen fertőző betegségről eleinte még azt hitték, hogy kígyóról terjedt át emberre, ám mostanság már egyre többet hallani arról, hogy igazából a denevérektől ered.

Honnan indult a koronavírus?

Az első megbetegedéseket a 12 millió lakosú Vuhanban regisztrálták, de a vírus gyorsan terjedt át más tartományokra is. Most ott tartunk, hogy az Egyesült Államoktól Európáig, de még Ausztráliában is találtak beteg vagy betegséggyanús eseteket. Február végére a betegek száma meghaladta a 89 ezret, a halálos áldozatok száma a 3 ezret. Bebizonyosodott, hogy a halálozási arány az idősebb és más alapbetegségekkel küzdő emberek körében magasabb az átlagosnál.

Közel 800 új fertőzött van

A legfrissebb, március harmadikai információk szerint a világ 76 országában 90 914 fertőzést tartottak számon. Közülük 3116-an haltak meg. Az új fertőzések száma 763, a haláleseteké 38.

Iránban van a betegség egyik globális gócpontja a kínai Vuhan város után, és már azt is tudni lehet, hogy Kína után Iránban haltak meg a legtöbben a betegségben. Iránban a lakosság egyre hevesebben bírálja az ország vezetését a járvány miatt, és sokan úgy gondolják, hogy az áldozatok száma jóval több annál, mint ahányat hivatalosan közölnek.
A szakemberek még több megbetegedést várnak a következő hetekre. Hogy megelőzzék a járványt, a hétvégéig akár egymillió tesztet is elvégezhetnek az egészségügyi intézményekben.

A magyar koronavírusos adatok itt követhetőek.

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com