Egyéb Globalizmus

Megéri elektromos autót vásárolni?

elektromos autó

Egyre több zöld rendszámos autóval lehet találkozni az utakon, ami azt jelenti egyre többen vásárolnak elektromos vagy hibrid autókat is. A kérdés csak az, megéri-e már most elektromos autót vásárolni, mennyi idő alatt térül meg a befektetés?

Több változat

Mielőtt belevágnánk a témába, először is különbséget kell tennünk az egyes autótípusok között. A hagyományos autóktól abban különböznek az elektromos autók, hogy elektromos motor(ok) hajtják őket, és az energiát akkumulátorban vagy más tárolóeszközben viszi magával. Az elektromos autó kifejezést csak azokra az autókra használja a szaknyelv, mely tisztán elektromos motorokat tartalmaz, belső égésűeket nem. Ezen kívül vannak az ún. hibrid autók, melyek elsődlegesen robbanómotorosak, kiegészítésképpen pedig elektromos motorokat is tartalmaznak. Ezek fogyasztása jelentősen csökken az elektromos rásegítéssel, ám külső áramforrásból nem tölthetőek.

A külsőleg tölthető hibrid autókat konnektoros vagy plug-in hibrideknek nevezik, az előzőekhez képest nagyobb akkumulátorral és feltölthetőséggel rendelkezik.

Ma ezek a hibrid változatok kaphatók kereskedelmi forgalomban is, ha hazánkban zöld rendszámos autóval találkozunk, akkor az nagy valószínűséggel hibrid autó.

A tisztán elektromos autók jelenleg tesztelési fázisban vannak, ma még igen magas áron kaphatók csak, és még nem rendelkeznek elegendő kapacitással hosszú távon. Néhány modell már képes 4-500 km megtételére is, a fejlesztések ebben az irányban zajlanak. Az elektromos autók igen nagy előnye, hogy kibocsátásuk nulla, hangtalanul közlekednek, otthon is feltölthetőek, karbantartási igényük minimális és üzemeltetésük is olcsó.

Megéri-e elektromos vagy hibrid autót vásárolni?

Jelenleg Magyarországon még nem éri el a 400-at az elektromos és hibrid autók száma, bár fokozatosan növekszik. Ma elsősorban azok vesznek ilyen autókat, akiknek nem gond kiadni 5-6 millióval többet egy autó elektromos vagy hibrid változatára, mint a hagyományos változatra, éppen ezért nem várható, hogy tömegek fognak sorban állni értük a közeljövőben. Ha ezt a különbséget elosztjuk a kilométerekre vetített benzinárakkal, akkor megkapjuk, hogy egy normál változatú autóval hány évig hány kilométert tudunk majd menni. Ez kb. 12 év, ami azt jelenti, hiába nem kell szervizelnünk az elektromos autókat, az akkumulátorai annak is elhasználódnak ennyi idő alatt. És még akkor azzal nem is számoltunk, hogy az elektromos autók árammal való feltöltése sincs ingyen, vagyis egyértelmű, hogy jelenleg nem éri meg ilyen autót vásárolni.

A használt változaton azonban érdemes elgondolkodni, hiszen ezeket akár 3-4 millió forinttal is olcsóbban adják, mint az újakat, és egy napi szinten rendszeresen autózó autós esetében néhány év alatt megtérülhet a használt elektromos autó ára.

A két (három)féle autó közötti különbség főleg a felépítésében rejlik: az elektromos és a hibrid autók felépítése sokkal egyszerűbb, mint a robbanómotorral rendelkező társaiké, éppen emiatt olcsóbb a karbantartásuk is, bár mivel ezek még csak pár éve futnak az utakon, nehéz messzemenő következtetéseket levonni belőle, egy biztos: mivel kevesebb az alkatrész, ezért azok meghibásodási lehetősége is jóval kisebb összességében. Nem szükséges benne olajat cserélni, nincs olajszűrő, kipufogó, így ezek nem is hibásodhatnak meg.

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com