Globális veszélyek

Miért pusztulnak tömegesen a méhek? Globális kutatás a válaszért

méhek

Egy globális kutatási programban mintegy tízezer méhet láttak el nyomkövető szenzorokkal, annak kiderítésére, hogy mi lehet tömeges pusztulásuk oka.

Világszerte megfigyelhető jelenség, hogy csökken a méhpopuláció nagysága, az Egyesült Államokban például a méhcsaládok 40 százaléka pusztult el tavaly nyáron, ennek okaként a kutatók a rovarirtószerek használatát, a méhekre veszélyes betegségeket és az élőhelyek csökkenését jelölték meg.

A méhek pusztulása együtt jár a megporzott virágok számának csökkenésével, aminek következtében csökken a termés. A kutatók megfigyelték, hogy a méhek pusztulására nincs magyarázat: egyik nap még vígan dolgoznak a családok, míg másnap hirtelen elpusztulnak.

Éppen ezért fejlesztették ki azokat a mikroérzékelőket, amiket a méhek hátára erősítettek, mintegy hátizsákként. A chip súlya mindössze egyharmada annak a tehernek, amit a méhek elbírnak, és ez a chip rögzíti, hogy a méhek mennyi időt töltenek távol a kaptáraktól, mekkora távolságokat repül. A szenzorok azt is képesek mérni, hogy a rovarirtószerek, a légszennyezés, a vízszennyezés milyen hatással vannak a méhekre.

A kutatók nagyon sokat várnak a méréstől, szerintük sokat lehet majd megtudni a méhekről és a méhpusztulások okairól. Persze a vizsgálatban résztvevő méhek nem lesznek képesek ugyanakkora mennyiségű virágport gyűjteni, mint a „hátizsák” nélkül, de a vizsgálat sokat hozhat. Az eredmények nyilvánosságra hozatala jövőre várható.

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com