Turizmus

Motorral külföldre? Igen!

motorral külföldre

Nyár van, ilyenkor sok motorossal találkozhatunk az utakon, hiszen a tavasz és a nyár azok az évszakok, amikor a motorozásnak „szezonja” van. A legtöbb motoros ilyenkor még a nyaralásra is motorral megy, akár külföldre is. Külföldre indulás előtt azonban körültekintőbbeknek kell lennünk, mintha itthon motoroznánk. Összeszedtük a legfontosabb teendőket!

Sokszor halljuk, hogy a balesetek viszonylag nagy részét a motorosok okozzák, ám ez a megállapítás csak részben állja meg a helyét. Sokszor azért következik be baleset, mert az autósok nem készülnek fel kellőképpen arra, hogy motorosokkal is találkozhat az utakon. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tavasszal és nyáron legyünk annak tudatában, hogy nem csak autósok vannak az utakon, legyünk körültekintőbbek, figyelmesebbek. A motorosokra is ugyanez vonatkozik, nem árt az óvatosság.

Készítsük fel a motort!

Mielőtt bármilyen hosszabb útra indulnánk (és ez fokozottan igaz a külföldi utak előtt), át kell vizsgálnunk vagy vizsgáltatnunk a motorunkat és fel kell készítenünk a biztonságos közlekedésre. A legfontosabb teendőink: ellenőrizzük az olajszintet, ha szükséges, pótoljuk. Vizsgáljuk meg a gumiabroncsaink állapotát, próbáljuk ki a fékeket, ellenőrizzük az összes lámpát. Nagyon fontos az akkumulátor töltöttségi szintjének ellenőrzése, hiszen ez hatással van az elektromos egységek működésére is. Ellenőrizzük a motorlánc állapotát, ilyenkor érdemes egy jobb minőségű motorlánccal útnak indulni.

Készítsük fel magunkat is!

Hosszabb utaknál nagyon fontos, hogy mi magunk hogyan indulunk útnak. Mindig csak megfelelő felszereléssel induljunk el külföldre, hiszen a jó ruházat nem egyszer életet is menthet! Mielőtt elindulnánk, ellenőrizzük a bukósisak, a védőruha állapotát. Érdemes lehet indulás előtt kisebb utakat téve felkészülni, így sok rutint szerezhetünk, és mire elindulnánk, már teljesen megszokjuk a motort és az utakat. Vezessünk felelősségteljesen és figyelmesen, tartsuk be a KRESZ szabályait külföldön is, és ne lépjük túl a megengedett sebességhatárt! Ha más jellegű tájakon utazunk, mint amit megszoktunk (pl. síkvidékről kanyargós hegyi utakra visz az utunk), akkor különösen legyünk óvatosak, és inkább közlekedjünk lassabban!

És a papírmunka…

Akár belföldre, akár külföldre indulunk motorral, mindenképpen kössünk biztosítást! Mindenképp ellenőrizzük indulás előtt a következő okmányok meglétét és érvényességi (lejárati) dátumát: jogosítvány, forgalmi engedély, kötelező biztosításról szóló igazolás, személyi igazolvány, utazási biztosítás, útlevél (amennyiben szükséges). Nem árt elsősegély csomagot is vinni magunkkal, valamint térképet vagy GPS-t. Hasznos lehet még a baleseti bejelentő lap, valamint a fényvisszaverő mellény, mely sokszor kötelező viselet, ha leszállunk a motorról.

Minél kevesebb csomagot vigyünk

A motorozás egyik hátránya, hogy nem lehet korlátlan számú csomagot, felszerelést magunkkal vinni, csak a legszükségesebbeket, és még azokból sem fog minden elférni. Jó szolgálatot tesz az oldaltáska vagy oldaldoboz, valamint a hátsó doboz is. Nagyon fontos, hogy csak annyi csomagot vigyünk, és azokat úgy osszuk el a motoron, hogy ne rontsa a motor stabilitását.

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com