Egyéb

Nem mindegy, milyen cipőt választ gyermekének!

gyerekcipő

A cipő kiválasztása gyermekünk részére nem is olyan egyszerű feladat, mint azt elsőre gondolnánk. Mert csak bemegyünk a cipőüzletbe, és kiválasztjuk a megfelelő méretet vagy ugyanígy teszünk egy online vásárlás esetén is. A méret mellett azonban sokkal több dologra érdemes odafigyelnünk, hiszen nem csak a lábak egészsége múlik ezen, hanem sokkal több!

Körültekintő vásárlás

Ahhoz, hogy a gyermekünk számára helyesen tudjunk lábbelit választani, nem árt tudni pár ismeretet a gyermeklábak felépítéséről és fejlődési szakaszairól. A gyerek cipő kiválasztása először akkor válik aktuálissá, amikor gyermekünk megtanul járni. Ilyenkor sok szülő kétségbeesetten vizsgálgatja az apró lábakat, és a legtöbb meg is állapítja: lúdtalpas a gyerek. Pedig ebben az életkorban lúdtalpról még egyáltalán nem beszélhetünk, a talp „egyenessége” egy teljesen természetes jelenség, mint ahogy az is, hogy a lábboltozat megsüllyedtnek látszik, és a kicsi egész talpa érintkezik a talajjal. Mi magunk is könnyedén beláthatjuk, mi történik ilyenkor: a lábak izomzata ekkor még nem alakult ki megfelelően, hiszen még csak most tette meg az első lépéseket a gyermekünk. Ugyanakkor a lábak izmainak meglehetősen nagy terhelést jelent gyermekünk testsúlya, amihez csak fokozatosan képes hozzászokni.

Két-hároméves korra már kialakulnak a lábfejet tartó izmocskák, ilyenkor már szépen látszanak a lábboltozat ívei. Némely gyermeknél a lábboltozat kialakulása nem egyértelmű, részükre válasszunk szupinált cipőket, persze csak akkor, ha ezt szakember is indokoltnak látja! A lábak megfelelő fejlődésének támogatása azért is nagyon fontos, mert ezen nem csupán a lábak egészsége múlik, hanem a gerincoszlop helyes fejlődése, a megfelelő tartás is. Ha az elejétől kezdve támogatjuk a helyes tartást (többek között a megfelelő gyerekcipők kiválasztásával), akkor a későbbiekben sem adódik ebből probléma.

Milyen legyen a gyerekcipő?

És akkor térjünk át a cipő helyes kiválasztásának szempontjaira! A gyerekcipő készüljön természetes anyagból (legjobbak a tiszta bőr cipők), melyek kényelmesek, és kellően hozzájárulnak a lábak szellőzéséhez. Válasszunk rugalmas, puha talpú cipőket, melyekben könnyű a járás, ne terheljük feleslegesen a lábakat nehéz talpú cipőkkel! A cipőnek, amelyet választunk mindig legyen kérge, ez egy megerősített sarokrészt jelent, ami helyes irányban tartja a láb hátsó részét, enélkül a lábak könnyen ki-be dőlnek.

A kisebbeknél részesítsük előnyben a magas szárú lábbeliket, még a nyári szandáloknál is, ez segít a helyes lábtartás kialakításában. Számos gyakorlat alátámasztja, hogy a szülők előszeretettel örökítik a kisebb gyermekekre a nagyobb testvérek cipőit, ami sajnos nem egy jó gyakorlat. Ugyan anyagilag bizonyára megterhelőbb, ha minden gyermekünknek új cipőt vásárolunk, mégis ez a helyes hozzáállás. A már használt, sok esetben deformált cipők nem engedik a lábakat a helyes tartás megtartásában, ezért a használt cipők károsak lehetnek a fejlődésükre nézve.

Papucs és benti cipő

Nyáron gyakori és egyszerű viselet a papucs, pedig a kisgyermekeknek egyáltalán nem szabadna papucsot adni a lábára! Ez egyáltalán nem tartja a lábakat, nem tud benne helyesen menni a gyermek, nagyobb a balesetveszély, és egészségtelen a láb fejlődése is. Mellőzzük minden esetben! Gyakran felmerülő kérdés a benti cipő problematikája: tudjuk, hogy a mezítláb járás egészséges, főleg egyenetlen talajon, ám a lakásban mégis javasolható, hogy legyen a gyermek lábán benti cipő, szintén a helyes lábtartás és a gyakran hideg padló miatt.

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com