Migrációs válság

Németországban 2/3-ával csökkent a menekültek száma

Migrácis krízis

A februári hónapban már alig több mint 20 ezer menedékkérőt regisztráltak, míg februárban ez a szám 60 ezer felett volt.
A kétharmados csökkenés igen jelentős mértékben a nyugat-balkáni migrációs útvonal lezárásának tulajdonítható – mondta a német szövetségi belügyminiszter pénteken Berlinben. Ugyanakkor Thomas de Maiziere kiemelte: a német kormány ugyan bírálta a nyugat-balkáni útvonal lezárását, de “ez a vita véget ért”, mert az EU-Törökország megállapodás megkötésével sikerült elérni egy “európai megoldást”.

A német politika, mint a menekültválság során annyiszor, most is meglehetősen képmutatónak tűnik.

Németország biztatta a menekülteket, és támadta a kerítésépítéseket, hogy erkölcsileg jó színben tűnjön fel, ugyanakkor egyértelmű haszonélvezője a kerítéseknek.

Etikai szempontból az un. „európai megoldás” is csak látszat, hiszen a szíriai menekültek csak kis részét teszik ki a teljes menekülthullámnak, ráadásul a végrehajtása azt a Görögországot terheli, amelyet Németország oly sokszor támadott a hitelválság során.

Továbbra is bizonytalan a kvóták ügye is, amelyben Németország szintén csak saját szempontjait vette figyelembe, de az azt el nem fogadó tagállamokat vádolta önzéssel. A német állam ugyanis jelentős részben felelőssé tehető a menekültválság kirobbanásáért, ugyanakkor amikor az kezelhetetlenné vált, és a vél előnyök mellett megjelentek a problémák is, hirtelen „európai megoldást” akart, miközben korábban nem foglalkozott a többi tagállamra nehezedő , a menekültválság kapcsán kialakult terhekkel.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a menekültek visszatoloncolása is csak látszatmegoldás. Ezidáig összesen két hajó érkezett vissza Törökországba, és a menekültek száma egyiken sem haladta meg a kétszáz főt. Ez gyakorlatilag elhanyagolható létszám, a menekültek teljes tömegéhez képest.

Miközben a német kormányzat igyekszik jó színben eltüntetni mind magát, mind amenekülteket a német társadalomban egyre nagyobb a feszültség.

A bajorországi Neutraubingban egy menekültszállásként használt háromemeletes társasház pincéjében ütött ki tűz. Kilencen könnyebb füstmérgezést szenvedtek. A tűz oka egyelőre ismeretlen, arra utaló jelek nincsenek, hogy idegenellenesség miatti szándékos gyújtogatásról lenne szó.

A rajna-vidék-pfalzi Bingenben történt tűzeset ügyében viszont szándékos gyújtogatás alapos gyanúja miatt indítottak eljárást. A kisvárosban egy olyan társasház pincéjében keletkezett tűz, amelyben német állampolgárok mellett külföldi idénymunkások és menedékkérők is laknak. Négyen füstmérgezést kaptak, két tűzoltó könnyebben megsérült. Az épület falára ismeretlenek három horogkeresztet mázoltak.

A baden-württembergi Aulendorf menedékkérő-befogadó állomásán három férfi vitája tömegverekedéssé fajult, amelyben körülbelül húszan vettek részt. Két ember megsérült, kórházba szállították őket.

A fenti történések csupán egyetlen nap eseményei Németországban, ami jól mutatja, hogy a milyen problémákat generált a menekültek befogadása Németországban.

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com