Vállalati hírek

Nyomdák a fejlődés útján

nyomda

Hol vannak már azok az idők, amikor a kezdetleges nyomdai eljárások élték virágkorukat, az utóbbi 100-200 évben a nyomdai eljárások és technológiák hatalmas fejlődésen mentek át világszerte. Ma már digitális technikával nyomtatunk a legtöbbet, bármilyen tárgyra bármilyen képet rányomtathatunk, és megkezdődtek a 3D nyomtatás fejlesztésének új útjai is.

Folyamatos fejlődés évszázadokon át

A nyomdaipar fejlődésében a kezdeti időktől kezdve kisebb-nagyobb lépéseken, mérföldköveken keresztül jutottunk el a mai állapotokig. Egyrészt volt egy folyamatos bővülés az alkalmazott technológiákban (vagyis nem csak egy irányban történtek fejlesztések), másrészt éppen az előbbi miatt sokrétű nyomdai eljárások váltak elérhetővé.

Nagyot fejlődtek az évszázadok során az alkalmazott alapanyagok, a festékek, a papír és más anyagfajták, e tekintetben is kettős a fejlődés irányvonala: legyen mindig egyre jobb minőségű a végtermék, ugyanakkor az eljárás minél kevesebb anyagi erőforrást használjon fel a nyomda mögött állók készleteiből.

Talán köztudott, hogy a nyomdák jelentősen terhelik a környezetet, ám ma a legmodernebb nyomdagépek egyre kevésbé, mivel energiatakarékosak, és szennyező anyag kibocsátásuk sem túl magas. Ugyanakkor egyre több nyomda törekszik arra, hogy óvja környezetét, például azzal, hogy újrahasznosított papírt használ fel a termékek előállítása során, és a keletkezett papírhulladékot is szelektíven gyűjti.

Lehetőségek tárháza

A jelenleg alkalmazott nyomdai technológiák, legyen szó ofszet nyomdáról vagy digitális nyomdáról ma a lehetőségek tárházát kínálják azoknak, akik valamilyen nyomdai terméket szeretnének készíttetni. Változatos anyagokra nyomtatnak, például csak a papírfajták több száz féle lehet úgymint: öntapadó fólia, fényes karton, matt karton, matt vászon, citylight papír és még sorolhatnánk, de ma már nyomtathatunk bögrére, párnára, pólóra, nyomdában készíttethetünk névjegykártyát, szórólapot, prospektust, plakátokat és lehetőségünk van extra méretű végtermékeket is megrendelni, például óriásplakátot.

A megrendelők igényei folyamatosan változnak, ezért nagyon fontos, hogy a nyomdák lépést tudjanak tartani ezekkel a változó igényekkel, sőt egy nyomda igazán akkor válik versenyképessé, ha egy lépéssel a megrendelők előtt jár, és megpróbálja kitalálni igényeiket. A versenynek ugyanakkor feltétele az is, hogy egy-egy nyomda milyen áron készíti el a termékeit, mivel a nyomdaiparban igen nagy a verseny, ezért az árverseny is magas. Mivel az árakat nem lehet a végtelenségig csökkenteni, ezért sok kisebb nyomda olyan praktikákat vet be a vásárlók megnyerésére, mellyel lecsökkentik a végtermék előállítási idejét, különféle akciókat szerveznek, kedvezményeket, ajándékokat adnak. Ugyanakkor minden megrendelésnél vegyük figyelembe azt is, hogy nehogy a kedvező ár a szolgáltatás minőségének rovására váljon.

 

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com