Globális veszélyek

Pazarlás globálisan

global wasting

A Párizsi Klímacsúcs napjaiban, amikor a globális felmelegedés, mint Földünk egyik legnagyobb megoldandó problémája kerül a döntéshozók figyelmének a középpontjába, sokat szólnak a híradások a klímaváltozás megfékezésében elért eredményekről és az előttünk álló tennivalókról. Nem csak közösségi szinten tehetünk sokat, hiszen vannak olyan döntések, amelyeket személyesen csak csekély mértékben befolyásolhatunk, ám egyéni szinten igenis megvannak a lehetőségeink. Éljünk velük!

Nem mindegy, karácsonykor mire költünk!

A hagyományos spórolási technikák mellett, melyek pozitív hatással vannak a környezetünk állapotára, mint például a tömegközlekedés és kerékpár használata az autózás helyett, nem mindegy, hogy pénzünket mire költjük, hiszen vásárlásainkkal környezetromboló tevékenységeket is támogathatunk, akár tudtunkon kívül is.

Globálisan óriási pazarlásnak és környezeti terhelésnek számít a termékek ide-oda történő szállítása, akár közúton, akár vasúton történik. Éppen ezért, ha van rá lehetőségünk, támogassuk a helyben előállított termékeket, hiszen ezek csak minimális szállításban vesznek részt, nem mellesleg a helyi termelő tevékenységét, megélhetését is támogatjuk ezzel.

Karácsonykor sok olyan terméket is megvásárolunk, amit – ha előre tervezünk – soha nem vennénk meg. Ennek oka a már említett tervezés hiánya és az időhiány, hogy sok ismerősünk ajándékvásárlását az utolsó pillanatra hagyjuk. A legjobb, ha a termékek helyett ún. szolgáltatást vásárolunk a rokonainknak, ilyen például egy uszodabérlet, egy-egy színház-, mozi- vagy koncertjegy, végső esetben egy vásárlási utalvány (ez utóbbi annyiból jobb, mint egy termék, hogy a megajándékozott azt veszi meg, amire valóban szüksége van).

A gyerekek részére szánt ajándékok vásárlásánál nehezebb a helyzet, hiszen minden rokon az ajándékkal szeretné kifejezni azt, hogy mennyire szereti a gyermeket, nehéz tehát a józanság határain belül maradni a játékok mennyiségét illetően. Itt is törekedjünk arra, hogy ne a játékokkal való elhalmozás domináljon karácsonykor, hiszen így a gyermekeink nem fognak tudni örülni a későbbiekben kapott ajándékoknak. Az sem mindegy, hogy miből készülnek a játékok, hiszen az előállításuk, anyaguk megszerzése szintén lehet környezetkárosító, vagy áttételesen erősítheti az éghajlatváltozás negatív folyamatát. Éppen ezért válasszunk gyermekeinknek olyan játékokat, melyek országon belül készülnek, természetes anyagokból, minimális festéssel, hiszen így már sokat tettünk a környezetünkért. Ne gondoljuk, hogy ezek a játékok csupán natúr építőkockák lehetnek! Változatos formában készülnek, vannak közöttük mozgásfejlesztő játékok, szabadtéri játékok, társasjátékok, a gyermek ügyességét fejlesztő játékok, babázáshoz kellékek, babaházak, hangszerek, fiús játékok, és a sort még hosszan sorolhatnánk.

[section label=”Élelmiszerpazarlás a köbön”]Élelmiszerpazarlás a köbön

Az egyes háztartások és közületek által elpazarolt ételek mennyiségéről is sok szó esik manapság. Égető probléma ez is, Földünk és az emberiség jelenét és jövőjét illetően. Hogy ezt a tendenciát megváltoztassuk, néhány alapelvet be kell tartanunk. Csak olyan termékeket vásároljunk, amelyekre valóban szükségünk van, írjunk bevásárló listát, és ragaszkodjunk az azon szereplő dolgokhoz! Nem biztos, hogy rosszak azok a termékek, amelyeknek lejárt a szavatossági idejük! Mindenképpen ellenőrizzük le a fogyaszthatóságukat, mielőtt kidobnánk azokat a hűtőszekrényből.

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com