Egyéb

Szárnyas hangyák ellen is van megoldás!

winged ant

Otthonainkban a legkülönfélébb rovarokkal találkozhatunk, mint például csótány, ágyi poloska, hangya, szúnyog, légy, és még sorolhatnánk, hiszen a legkülönfélébbekkel is meggyűlhet a bajunk egy-egy nyáron. A hangyák jelenléte a legtöbb lakásban nem okoz riadalmat, kivéve, ha szárnyas hangyák rajzásával kell szembenéznünk.

Néhány tudnivaló a szárnyas hangyákról

A szárnyas hangya inkább a természetben él, mint a lakásban, ám időnként otthonunkban is megjelenhet. Ennek az az oka, hogy valahol bemegy a lakásba egy megtermékenyített nőstény, aki a létrehozandó bolynak keres megfelelő helyet, amit könnyen találhat is a lakásunkban, bármelyik repedésben. Ezt a lakás tulajdonosai nem gyakran veszik észre, ők már csak a következő tavasszal bekövetkező rajzásukra figyelnek majd fel, amikor a szárnyas hangya jelenléte problémává válik.

A legelső és legfontosabb teendő tehát a szárnyas hangyák távoltartása a lakásunktól, illetve annak megakadályozása, hogy bejussanak oda. Ez bármilyen fizikai megoldással szóba jöhet, mindazzal, amivel más rovarok (pl. légy, szúnyog) ellen is védekezünk. A legjobb megoldás tehát a szúnyogháló erre a célra. Tudnunk kell még róluk azt is, hogy a rajzásuk nem más, mint egy násztánc: a párosodni kész hím és női egyedek, akik a természetben a levegőben párosodnak. Külterületen ezért gyakran látni a párzási időszakban (főképpen tavasszal), hogy szárnyas hangyák ezrei lepik el az égboltot. Párosodás után azonban a hímek elpusztulnak, ez a jelenség a rovarvilágban több fajnál is megesik. A nőivarú egyedek pedig egy, a peterakásra alkalmas helyet keresnek, hogy ott megkezdjék egy új boly alapjainak a lerakását. Ez az az időpont, amikor bejuthatnak a lakásunkba és telepedhetnek meg ott egy arra alkalmas helyen.

Mit tegyünk a szárnyas hangyák ellen?

Ha egyik tavasszal egy nagy szárnyas hangya bolyra leszünk figyelmesek a lakásunkban, akkor bizony már cselekednünk kell, hiszen az első fázisban (vagyis a szárnyas hangyák fizikai bejutásában) elbuktunk, bekerültek a lakásunkba. A szárnyas hangya irtás semmiben sem különbözik a „normál” hangya irtásától, hiszen ugyanarról a rovarról van szó. Sőt! A szárnyas hangyák egy idő után elveszítik a szárnyaikat, hiszen azokra csak a párosodás idejére van szükségük, utána elhagyják azokat és ugyanúgy élnek, mint a többi hangya. Védekezhetünk ellenük, természetes alapú szerekkel, vagy bevethetünk rovarirtó szereket is, ki-ki hozzáállása szerint. Fordulhatunk szakemberekhez is segítségért, akik hamar elvégzik a hangyairtást, és ha hatékonyan sikerül eljárniuk, akkor újbóli megjelenésükre sem kell számítanunk, hiszen ebben az esetben teljesen kipusztulnak.

Érdemes megjegyezni, hogy más rovarokkal ellentétben, a szárnyas hangyák inváziója csupán néhány hétig (általában két-három hét) tart, utána magától megszűnik, persze ezzel nem azt szeretnénk mondani, hogy szükségtelen védekezni ellenük, amikor a lakásunkban rajzanak.

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com