Terrorizmus

Terrorizmus elleni biztosítások

terrorizmus-biztositas

A terrorizmus belopakodott hétköznapjainkba. Míg a 2001. szeptember 11-i merénylet még úgy tűnt egyszeri és megismételhetetlen eset, addig az elmúlt években és hónapokban történt európai terrorakciók még a mi hétköznapjainkat is megingatják.

Elég csak itt a belgiumi reptéren történtekre, vagy a párizsi merényletekre utalni. Talán a terrorizmus jelenvalósága az oka, hogy egyre nagyobb az igény a terrorizmus elleni biztosításokra, amelyek képesek valamely mértékben csökkenteni, vagy mérsékelni a károkat. Talán azt gondolhatnánk, hogy az egészség nem váltható pénzre, de a valóságban egy biztosítás és az ezzel járó pénz akár az egészségügyi károk mérséklésében is alapvető szerepet játszhat ( jobb orvosok, gyógyszerek, ápolók, stb.).

Talán ez az oka, hogy a legfrissebb jelentések szerint, az amerikai vállalatok 60%-a rendelkezik valamilyen a terrorizmus hatását mérséklő biztosítással. Ez egészen elképesztő szám. De mégis hogy köthető biztosítás a terrorizmus ellen?

Biztosítás cégeknek

Az un. „terrorizmus biztosítás” az általános felelősségbiztosítás kiegészítése, amely egy esetleges terrortámadás esetén ad védelmet. Ez a biztosítás három dolog ellen nyújt anyagi kompenzációt: az épületekben, a berendezésekben okozott károkban, valamint az üzletmenetben okozott kiesés ellen. A biztosítás költsége számos tényezőtől függ a vállalat méretétől, annak földrajz helyzetétől, az iparág érzékenységétől, és más jellemzőktől.

Törvény a biztosítók megsegítésére

A 9/11-es terrortámadást követően számos biztosítótársaság kezdte el limitálni a terrorizmus esetén kifizetendő összeget, vagy egyenesen nem vállaltak ilyen eseményre biztosítást. A költségek olyan óriásiak voltak, amit a biztosítótársaságok nem voltak képesek kitermelni. Erre reagálva 2002-ben az akkor hatályban lévő amerikai elnök, Bush aláírta a Terrorizmus Biztosítási Törvényt (Terrorism Risk Insurance Act (TRIA)).

A törvény lényege az volt, hogy a nagy terrortámadások esetén a kormányzat is szerepet vállal a károk mérséklésében, és így némileg tehermentesíti a biztosítókat. A törvényt azóta többször kiegészítették,legutóbb Obama elnöksége alatt 2015-ben.

Kinek van szüksége ilyen biztosításra?

Az, hogy kinek van szüksége ilyen biztosításra nagy kérdés, és alapvetően az adott vállalat kitettségétől függ. Ebben az ügyben érdemes egyeztetni egy biztosítási szakértővel. Mégis melyek a fő kockázati tényezők?

Nyilvánvalóan egy városi közegben működő vállalat esetében nagyobb a kockázat, mint egy vidéki területen működő cég esetén

Értelemszerűen nagyban függ az adott iparágtól. Az európai terrorakciók világosan megmutatták, hogy a legveszélyeztetettebb iparágak a rendezvényszervező cégek, az utazási vállalatok, a közlekedési cégek. Elég csak itt utalni a Nizzai merényletre a Berlini Karácsonyi vásárban történtekre, vagy a brüsszeli metróban elkövetet merényletre.

Bár ezidáig nem volt rá példa, de komoly kockázati tényezők lehetnek a közművállalatoknál és energetikai cégeknél is. Ha emlékszünk még a 9/11-es merényletre, ott az egyik célpont egy atomerőmű lett volna, míg a francia és német titkosszolgálatok a vízellátás elleni támadásokra figyelmeztetett több ízben.

A cég jellegéből adódóan érdemes azt is megfontolni, hogy a munkavállalók speciális képzést kapjanak, amivel az esetleges károk mérsékelhetőek.

Természetesen tökéletes biztonság nem teremthető a terrorakciók ellen, de van lehetőség a felkészülésre, a károk mérséklésére, és az esetleges károk és következmények enyhítésére.  Ebben segíthetnek ezek a kifejezetten terrorakciók elleni biztosítások. Noha néhány éve még teljesen feleslegesnek tűnt volna Magyarországon egy ilyen szükségessége, azonban az utóbbi hónapok eseményeit figyelembe véve már talán indokolható egy ilyen biztosítás. Különösen, hogy egyre több magyar tartózkodik akár munkavállalóként is az európai nagyvárosokba.

Tags

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com