Hírek

Tripoliban a legrosszabb, Melbourne-ben a legjobb élni!

Tripoli

Londoni elemzők idén is elkészítették minden évben szokásos elemzésüket, és még mindig úgy gondolják, hogy az ausztrál városban a legjobb élni, míg Líbia fővárosa a világon a legrosszabb hely.

Az ausztrál város ötödik éve vezeti azt a listát, amelyet az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb nem befektetési banki jellegű elemző és előrejelző intézete készített el idén is. A listán Budapest áll az ötvenedik helyen.

Az intézet 140 nagyváros életminőségét vizsgálta több szempontot figyelembe véve, úgymint stabilitás, oktatás, kultúra, egészségügyi ellátás, környezet és infrastruktúra szempontjából. Minden szempontot egy számmal minősítenek, és ezeket összegzik súlyozással egy átfogó minőségi indexben. Így, egy egytől százig terjedő skálán szóródnak a városok, ahol a nulla az elviselhetetlen életminőséget jelenti, míg a 100-as érték az ideális életkörülményeket jelöli.

A lista élén álló ausztrál Melbourne 97,5 pontot szerzett idén, a második helyen az osztrák főváros, Bécs áll, amit a kanadai Vancouver követ. A negyedik helyen áll a szintén kanadai Toronto, az ötödik Adelaide, majd Calgary, Sydney és Helsinki következik. Ezt a nyolcat követi Perth és Auckland. Ez az első tízes lista, amelyre – ha jobban megnézzük – összesen hét kanadai vagy ausztrál város került fel.

Budapest helye sem változott a tavalyihoz képest, hiszen idén is a lista ötvenedik helyén trónol. Fővárosunk hat évvel ezelőtt még az 55. volt, vagyis némi javulás következett be az életminőség tekintetében.

A legkevésbé élhető város idén Tripoli, Líbia fővárosa lett, őt előzi meg a nigériai Lagos, a Pápua Új-guineai Port Moresby, a bangladesi Dakka, majd Szíria fővárosa, Damaszkusz. Ez utóbbi tavaly még a lista utolsó helyén foglalt helyet.

About the author

Globalprojekt

A Globalprojekt célja, hogy beszámoljon a körülöttünk lévő világ történéseiről. Éghajlatváltozás, menekültválság, globális nagyhatalmi játszmák? Mi megírjuk!

Add Comment

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by themekiller.com